Ens hem acostumat a viure envoltats d’infinitat de sorolls i sons que, en moltes ocasions superen els decibels recomanats i es converteixen en un risc per a la nostra salut. L’exposició a aquesta contaminació acústica excessiva pot ser la causa de problemes de son, malalties cardiovasculars, una pressió arterial elevada, l’estrès i, fins i tot, problemes amb el trànsit intestinal i trastorns digestius. A més, no hem d’oblidar que un excés de soroll perjudica el nostre cervell minvant la nostra capacitat de concentració i de memòria.

 

Poques vegades tenim l’oportunitat de gaudir de moments de calma total i gairebé hem oblidat com és el “so del silenci” i, encara que costi de creure, hem passat per alt els múltiples beneficis que el silenci ens ofereix per al nostre cos, ment i, sobretot, el nostre desenvolupament com a persones.

 

Emmascarar el silenci

Acostumats al soroll observem que el problema amb el silenci és que moltes persones tenen la necessitat d’omplir el buit que deixa el silenci amb música, un televisor de fons o qualsevol classe de soroll que trenqui amb la monotonia i ajudi a sentir companyia. En moltes ocasions el silenci és sinònim de solitud: pot arribar a desconcertar i, fins i tot, espantar.

Sembla que hem oblidat que gaudir de moments de silenci en el nostre dia a dia pot ser altament recomanable, ja que el silenci posseeix un tipus d’energia inigualable, poderosa i calmant. Res aconsegueix calmar més al cos i a la ment que un minut de silenci. De fet, la ciència ha demostrat que ni el so més relaxant del món pot millorar els beneficis que ens ofereix el silenci.

 

Beneficis del silenci

El silenci, a més de l’absència de soroll, és aquest moment màgic en el qual el cervell es relaxa i pot “resetejar-se”, ajudant així a combatre l’insomni. Aquí et deixem alguns exemples de com el silenci pot ajudar a aconseguir l’harmonia entre cos i ment.

  • Relaxa la teva ment
  • Alleuja l’estrès i redueix els nivells d’ansietat
  • Estabilitza la teva tensió arterial
  • Suavitza els maldecaps
  • Reforça el sistema immunològic
  • Millora l’estat d’ànim

 

Els beneficis del silenci són múltiples i poden ajudar-nos a gestionar certes situacions estressants i que desborden les nostres emocions. Amb només 10 minuts al dia gaudint de la màgia del silenci podrem recuperar la pau interior i gestionar així les tensions del dia a dia. No és necessari aïllar-se del món ni desaparèixer cap a un lloc remot per a gaudir d’aquests moments de pau!

 

Recorda que només has de buscar el moment idoni per a tu i practicar una mica de mindfulness. Pots fer-ho a casa, durant un bany relaxant fent una passejada introspectiva o, fins i tot abans d’anar-te a dormir.