Què és la deshidratació?
Quan fa molta calor en l’exterior i has estat suant, t’entra set. Per què? La set pot ser un signe de deshidratació. Estar deshidratat significa que el teu cos no té suficient quantitat d’aigua per a continuar funcionant correctament.

Obtens aigua bevent i menjant. I la perds en suar, orinar (fer “pipí”), en tenir diarrea o vomitar. Fins perds una mica d’aigua en respirar.

Els nostres cossos necessiten aigua per a funcionar adequadament. En general, reposem l’aigua que perdem, com quan arribes a casa i et prens un bon got d’aigua fresca. Si no reposessis l’aigua que ha perdut el teu cos, podries començar a trobar-te malament. I, si passes massa temps sense l’aigua que necessites, podries posar-te molt malalt i, fins i tot, haver d’anar a l’hospital.

Per què em deshidrato?
Moltes vegades els nens es deshidraten quan s’ho estan passant més bé en jugar d’una forma activa. T’has posat alguna vegada vermell com un tomàquet i suat com un pollastre mentre jugaves amb els teus amics? Això sol ocórrer quan fa molta calor en l’exterior, però també pot ocórrer en espais tancats, per exemple, jugant a bàsquet en un gimnàs.

Les persones també es poden deshidratar quan estan malalts. Si tens un virus estomacal o intestinal, és possible que vomitis i/o que tinguis diarrea. Damunt, el més probable és que no et vingui massa de gust menjar ni beure.

Si et fa mal la gola, és possible que et costi empassar el menjar o el beure. I, si tens febre, perdràs líquid en forma de suor, quan se t’evapori l’aigua de la pell mentre el teu cos intenta baixar de temperatura. Per això els pares sempre diuen que beguis abundants líquids quan estàs malalt.

Quins són els signes de la deshidratació?
La set és la pista principal. Heus aquí altres signes que indiquen que una persona pot estar deshidratada:

  • Estar marejat, cansat o tenir la sensació de que se t’en va el cap.
  • Freqüència cardíaca accelerada.
  • Boca i llavis secs.
  • Un altre signe de deshidratació és orinar menys de l’habitual o fer un “pipí” fosc o d’olor forta (normalment, el seu aspecte és de color groc clar).

Què hauria de fer?
El millor és evitar deshidratar-se en primer lloc. Si estàs a l’aire lliure, és important que beguis aigua abans, durant i després de fer esport, sobretot si fa calor. La deshidratació pot donar-se juntament amb malalties relacionades amb la calor, com el cop de calor i la insolació.

És veritat que has de beure’t vuit gots d’aigua al dia? No, però necessites beure prou per a calmar la set i tal vegada una mica més si estàs malalt o fent exercici. També és recomanable vestir roba fresca i folgada i fer pauses regulars en interiors o, almenys, a l’ombra.

Si estàs malalt, no deixis de prendre petits xarrups de líquid, com a aigua o suc diluït, fins i tot encara que no tinguis set ni fam. Prendre’s un gelat és una bona forma d’obtenir líquids. Altres aliments, com la fruita, la verdura i les hortalisses, també són rics en aigua, però, si et fa mal l’estómac, és possible que no et convingui ingerir-los.

Limita els refrescs i les begudes ensucrades, com els sucs de fruites, la gasosa, la llimonada, i el te gelat. Aquestes begudes contenen una quantitat excessiva de sucre que el teu cos no necessita. Algunes també contenen cafeïna, que pot fer-te orinar molt. És a dir, la cafeïna indica al teu cos que elimini líquid. I, com ja saps, això és el contrari que necessites fer quan estàs deshidratat!

Necessito anar al metge?
Alguns casos de deshidratació es poden tractar a casa. Però de vegades això no es suficient per a que una persona es trobi millor. També podem necessitar anar al metge o a un servei d’urgències si es té una malaltia relacionada amb la calor o si ha contret un virus que li provoca vòmits i/o diarrees que no remeten.

La bona notícia és que els hospitals disposen d’una forma d’introduir líquid en el cos anomenada “via intravenosa” (VI). Una via intravenosa és un tub especial (com una palleta molt fina) que t’insereixen directament en una vena, la qual cosa permet que el líquid vagi directament a les parts del cos que més el necessitin. Pot molestar una mica quan el personal d’infermeria te la col·loqui, però t’ajudarà a trobar-te molt millor.

Esperem que aquests consells et siguin d’utilitat.

Si tens dubtes pots passar per la farmàcia i intentarem ajudar-te.