El període de lactància materna és una etapa preciosa, però des de la Farmàcia Solsona som conscients que moltes vegades no és un període fàcil. Quan comences a donar el pit al teu nadó pots sentir dolor i molts dubtes poden fer-te plantejar si realment és el millor per tots dos. Per això, avui us donem uns consells sobre la lactància materna.

 

Per què la llet materna?

La llet materna és un aliment complet que aporta tots els nutrients que el teu nadó necessita per a créixer i desenvolupar-se. Té efectes positius demostrats sobre la seva salut, ja que redueix la incidència i/o gravetat de múltiples infeccions (gastroenteritis, infeccions de vies respiratòries, otitis, bacterièmies, meningitis i infeccions urinàries, entre altres) i protegeix contra la síndrome de mort sobtada, diabetis, malaltia de Crohn, limfoma i altres malalties immunològiques i al·lèrgiques.

I no tots els seus beneficis són pel teu nadó! La lactància materna també actua de manera beneficiosa sobre l’organisme de la mare, ja que disminueix el risc d’hemorràgia postpart, afavoreix la contracció uterina i redueix el risc de càncer de mama i d’ovari premenopàusic. Tota mare està capacitada per a donar el pit al seu fill/a. Encara que els primers dies poden ser difícils tant per a la mare com per al nen, amb ganes, il·lusió, paciència i bons consells s’aconsegueix una lactància satisfactòria en la majoria dels casos.

 

Recomanacions generals

Cal iniciar la lactància al més aviat possible, a la sala de parts o durant la primera hora de vida: és el moment en què el nounat està més despert, amb un reflex o instint de succió vigorós, abans de sumir-se en un profund somni. És important perquè afavoreix l’aprenentatge del nounat i perquè estimula la pujada de la llet.

 

Consells pràctics per a l’inici de la lactància

  • Postura correcta: el nen ha de tenir la boca oberta uns 180°, els llavis evertidos, i ha d’abastar tota la areola amb la boca. No és recomanable fer la pinça amb els dits perquè surti més llet, ja que en realitat només s’aconsegueix obstruir alguns conductes. Cal col·locar al nen de manera que el mugró li quedi al nivell del nas o del llavi superior. Llavors, s’aproxima el nen al pit (no a l’inrevés). La postura convencional és aquella en la qual la panxa de la mare i la del nen es toquen.
  • Freqüència i durada de les preses: recomanem donar-li mamar a demanda. Això significa que has de donar-li el pit sempre que ho reclami. Un nounat no té horari, però a poc a poc anirà agafant l’hàbit del temps. Per a facilitar aquesta adaptació, és recomanable que el nen passi el temps més gran possible amb la mare, començant per l’estada en la clínica. Hi ha nens molt tranquils (pocs) que dormen profundament i no demanen menjar. En aquests casos, es recomana despertar-los cada 3-4 hores per a oferir-los el pit.
  • Calma el dolor: Trobaràs nombroses solucions per alleujar i calmar el mal dels pits després d’alimentar al teu fill. Consulta’ns a la farmàcia i t’orientarem sobre el que millor vagi amb el teu estil de vida.
  • Evita el frec amb la roba: Pot arribar a ser molt molest fins i tot qualsevol frec que tinguis amb la samarreta, jaqueta, etc. Per això et recomanem portar roba ample i evitar, en la mesura del possible, no portar cap peça de roba ajustada aprop dels pits.