Feliç any nou, amics i amigues!

El contingut en bacteris és essencial per a la microbiota intestinal, és per això que el iogurt, un postre que pot passar desapercebut en la majoria de les ocasions, cobra un protagonisme gairebé imprescindible a la nostra dieta.

L’estudi de la microbiota intestinal ha estat aquest any un dels eixos fonamentals de la recerca en el camp de la nutrició. Ha acaparat titulars, anàlisis i assajos científics que han destacat la seva gran rellevància per a la salut digestiva, l’absorció de nutrients i la regulació del pes, entre altres aspectes. Com a resultat ha retornat al primer pla a alguns aliments com el iogurt, a causa del seu contingut en bacteris beneficiosos per al seu correcte funcionament.

Els bacteris de la llet fermentada equilibren la flora i repercuteixen en la salut del sistema digestiu

El fermentat lacti té unes propietats nutricionals excel·lents, perquè aporta una gran varietat de nutrients com a proteïnes, calci, magnesi, vitamina B12 i àcids grassos essencials per a l’organisme. El seu major actiu resideix, no obstant això, en què els bacteris que provenen de la llet, tal com explica equilibren i mantenen un correcte nivell de la flora, la qual cosa repercuteix en la salut de l’intestí, l’absorció d’ingredients i altres funcions del sistema digestiu.

Greixos saludables

Encara que sempre ha estat ben valorat per metges i nutricionistes, durant alguns anys ha estat en el punt de mira pel seu alt contingut en greixos i també per la seva associació amb el sucre. La primera ha estat bandejada per la comunitat científica, la segona continua preocupant els especialistes. En el cas del greix, l’estructura química de les quals conté el iogurt, encara que són saturades, no és la mateixa que les de la carn vermella, per exemple. Contenen àcids grassos i en general són més saludables.

Els resultats del consum de iogurt van llançar que de fet prevenia el sobrepès i l’obesitat, ja que funcionava com a saciante i, atès que el seu contingut gras és raonablement bo, ajudava a no consumir altres productes realment nocius com la brioixeria industrial o el menjar processat. A més prevé la síndrome metabòlica i juga un paper en la resistència insulínica, però encara no se sap amb certesa per què.

Les conclusions són clares: d’una banda cal vigilar el contingut en sucre, mentre que el greix en canvi no és perjudicial. En qualsevol cas, hem de tenir present dos aspectes claus: la substitució, deixes de menjar alguna altra cosa a canvi d’un iogurt, i l’equilibri, les quantitats de sucre i greixos que afegeixes al llarg del dia.

Gràcies per llegir-nos, i fins aviat!